Servicii de asistenta sociala

Servicii sociale –  #Serviciul #de #Asistență #socială din cadrul asociației are rolul de a identifica și soluționa problemele sociale ale comunității, din domeniul protecției copiilor, adulților, vârstnicilor și familiei.

 

🫂Asistența socială reprezintă ansamblul de măsuri prin care se asigură prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situații de dificultate care pot genera marginalizare sau excludere socială a unor persoane.

 

Printre serviciile sociale acordare în cadrul asociației se numără:

 

👨‍👩‍👧‍👦Asistenta socială a familiilor cu nivel de trai scăzut:

– se întocmește evaluare socială cu scopul de a măsura gradul de excluziune și marginalizare și implicit aprecierea intervenției în criză sau pe termen lung

-se acordă serviciile de suport, de ordin moral, material

-se accesează resursele necesare familiei: alimente, obiecte vestimentare, rechizite

-se oferă servicii de ocupare, respectiv activități de îndrumare a beneficiarilor privind integrarea socio-profesională, sprijin în vederea întocmirii unui CV, scrisoare de intenție, asigurarea suportului în vederea identificării locurilor de muncă și în vederea angajării.

 

👵Asistență socială a persoanelor vârstnice

-se evaluează nevoile și se oferă alternative de îngrijire, se implementeaza activități de terapie ocupatională, activități de grup în vederea resocializarii pentru creșterea calității vieții

-sprijin moral și material

 

🧩Asistența socială a copiilor cu deficiențe mintale, tsa, adhd, sindrom down

– consilierea familiei cu privire la demersurile necesare pentru înscrierea copilului în învățământul de masa, unde situația medicală o permite.

-se identifică problemele în adaptarea școlară și se gestionează optim relația dintre școală-parinți-copil-comunitate

– se organizează activități socio-educative pentru copiii cu deficiențe în vederea socializării, interacțiunii și integrării intr-un grup de egali.

 

🧑‍🦽Asistența socială a persoanelor cu dizabilități

-suport moral, consiliere, îndrumare, informare

-se accesează resurse care sa contribuie la îmbunătățirea vieții, respectiv dispozitive medicale: cărucioare cu rotile, cadre, cârje, paturi medicale- iar acestea se donează persoanei în cauză.

 

🆘️Asistență socială a victimelor violenței domestice

-accesul la servicii de informare, îndrumare către organele abilitate ale legii, Poliția Română

-asistare și consiliere telefonică, consiliere în cabinet

-direcționarea către centre specializate de găzduire și îngrijire a victimelor violenței domestice

 

✅Programe sociale active în anul 2022 în sfera bunăstării familiale și educaționale:

1️⃣ PROGRAM SOCIAL ” ORA DE PREGATIRE ȘCOLARĂ ” – meditații cu titlu gratuit la materiile: Limba și Literatura Română, Limba Engleza, Matematică

2️⃣ PROGRAM SOCIAL „BURSA SOCIALĂ OCAZIONALĂ ȘI COȘ ALIMENTAR” – acordarea la 3 luni a unei burse sociale de 150 lei și cos alimentar pentru cazurile sociale active în asociație care se înscriu în program în baza unei cereri și documente justificative

3️⃣ PROGRAM SOCIAL ” EDUCAȚIA DIGITALĂ CONTEAZĂ”, prin care se acordă copiilor care nu au beneficiat pana acum de la școală sau din alte surse de dispozitive pentru conectarea la orele online: tablete, calculatoare, noi sau în stare bună de funcționare.